Ingemar Basth bloggar

Ingemar Basth bloggar

Om politik bland annat

Bloggen tar upp lite av varje under olika ämnen. Mest politik och en grön sådan.
Lite länkar: mpulricehamn, mp i Ulricehamn på Facebook,

Blandad kompott

ÖvrigtSkapad av Ingemar basth tor, juli 04, 2013 08:29:28
Gårdagen bjöd på massor av intressanta möte och inte så många seminarier. Fredrik Reinfeldt lät nästan som en arbetsförmedlare och hade mest skåpmat. Högg vilt på vänsterblocket och var allmänt tröttsam. Ja jag är jävig men ändå. Träffade en centerpartist Hans Lindqvist som jag hade ett givande samtal med och givetvis massor med andra människor.. En bra lugn dag trots att Alliansens landsfader skulle äga dagen... Hmm..  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post273

En mycket varm dag

ÖvrigtSkapad av Ingemar basth ons, juli 03, 2013 09:01:39
En fantastisk gårdag där innanförskap värme och visioner fick flöda fritt och där gemenskapen var ett ledord. Ett grönt tal där siffror var sekundära och framtidstro det primära. Bilder ett urval fler blir det, bästa vänner...

  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post272

Igår kallt idag varmt

ÖvrigtSkapad av Ingemar basth tis, juli 02, 2013 08:58:07
Igår kyla, exkludering och utanförskap. Det bränsle som är Sverigedemokraternas livsluft. Idag hjärtlig värme, inkludering och gemenskap i ett hållbart samhälle. Det är miljöpartiets dag.


Rickard Jomshof Sverigedemokrat i debatt- om aborter.... :-(

smiley

  • Kommentarer(1)//blogg.ingemarbasth.se/#post271

ANLÄNT GOTLAND

ÖvrigtSkapad av Ingemar basth mån, juli 01, 2013 00:02:13
Så var det dags att äntra årets Almedalsvecka. Anlände försent för att höra Göran Hägglund men lyssnade på ett seminarium om ett nytt perspektiv på kärnvapen där Sverige borde vara med och påverka..inte så dumt.  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post270

Sopigt så det räcker

MiljöSkapad av Ingemar basth fre, juni 28, 2013 22:18:43
Ulricehamn hade en gång ett mål att ligga i topp avseende miljöfrågor. Nu har man sagt upp de strateger och annat folk som ledde kommunen mot en Climate star utmärkelse, för några år sedan.

Numer är det mest stjärnfall som gäller för Ulricehamn, plats 96, grannkommunen Falköping plats 24. Det är uselt Ulricehamn minst sagt! Det går liksom inte att ersätta människor med ett datasystem. Jag skäms för hur utvecklingen i kommunen ser ut. Men det är väl viktigare med ishallar, handelscentrum och motorvägar än en ren miljö som våra barn och barnbarn kan ta del av.

Läs sammanställningen som miljöaktuellt gjort här

  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post269

ICAmaxi

Lokal politikSkapad av Ingemar basth fre, juni 28, 2013 21:37:41
Så har då fullmäktige debatterat en etablering av ett handelscentrum. Alla var för utom miljöpartiet som läst läxan noga. Varför emot? Jo det material som finns om liknande satsningar i lika stora kommuner har inte varit någon höjdare.

Det lokala handlarlivet har tagit stryk och det har lett till butiksnedläggningar. Inte då säger våra egna kommunpolitiker som uppenbarligen har massor med gediget material som visar på motsatsen gömt i någon byrålåda. Konstigt att de inte visar vad de har för det kan väl aldrig vara så att det inte finns...hmmm. jag tror det senare.


se debatten här


Läs om det i Ulricehamns tidning


Jag skrev en insändare efter att det avhandlats:

"En underlig dans om ICA-biblioteket

Så togs då beslutet i kommunfullmäktige med en förkrossande majoritet att ICA ska få etablera en handelsplats ute i Ubbarp. Trots att det fanns mängder med intressanta motargument så var det inte så speciellt många som brydde sig om det bland storallianspolitikerna. Bland de som var för, så sa en politiker att en forskare från Borås sagt att det inte skulle vara negativt för Ulricehamns handel. Den forskaren har såvitt jag kan se inte mycket på fötterna inom området om man läser vederbörandes avhandlingar som handlar om tämligen annorlunda ting än etableringar av köpcentra och butiker.

Jämfört den panel som var på folkets hus ifråga om samlad kunskap inom etableringar så vägde etableringsförespråkarna lätt under debatten. Gång på gång, då det framfördes kritik mot att siffror inte stämde, avtal var luddiga så kommenterades det med att. - Jag litar på de kommunala tjänstemännen som svar på frågan. Jag måste då ställa motfrågan, varför då? Är tjänstemännen ofelbara? Gör de alltid rätt? Tydligen enligt Ulricehamns kommunledning i alla fall.

I debatten gjordes jämförelser med kommuner där det gått bra att externetablera handelshus bland annat i Linköping. Men Linköping har över 100 000 tusen invånare. Som panelen sa i Folkets hus, Ulricehamn är en för liten kommun för dylika experiment. Lyssnade inte våra folkvalda på vad de sa? Tydligen inte. Är man villig at betala priset om det går åt skogen? På den frågan inget svar.

En politiker som gillade ICA.s handelshus sa att den forskning som det hänvisas till gäller köpcentrum. Det är i alla fel på många sätt då jag och några till diskuterat frågan med betydligt fler insatta personer om olika typer av externetableringar, än bara den expertpanel som var i folkets hus för en tid sedan. Illa är det att inte fler beslutande politiker läst på läxan. Varför gör man inte det? Vill man inte? Kan man inte?

Alla har ju varit för från början hördes också i debatten. Javisst, men ska man inte kunna ändra sig om ny kunskap tillkommer? Tänk om man hanterade utbildningsfrågor på samma sätt. Vi har bestämt det här så nu gäller det oavsett vad som framkommer.

Det som är glasklart är att siffrorna lämnar mycket i övrigt att önska och att det inte är så klart med vad som ska göras av vem och till vilket pris. Vidare så kan markpriset diskuteras. En saneringskostnad som tas upp, i avtalet är att kommunen ska stå för en bilverkstads sanering emedan ICA ska stå för resten. På frågan om varför, så skulle bilverkstaden bara kosta två tusen kronor att sanera. Men varför kan då inte ICA ta det också? Visst är det ytterligt underligt, eller?

Jag tycker det är mycket olyckligt att blanda en fråga om ett bibliotek med privata företagares intressen och ta beslut i fel ordning. För nu kräver avtalet att t.ex alla kommunala planbeslut med automatik glider igenom utan problem.

Det är också tråkigt att vårt kommande bibliotek på så många sätt blandas in i ett politiskt spel. När man som det ser ut, med annan kunskap kunde byggt det både billigare och bättre, än vad man kan ana i ett worst case scenario där skattebetalarna får stå för notan.

Ingemar Basth (mp)

"

  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post268

Usel på att blogga

ÖvrigtSkapad av Ingemar basth fre, juni 28, 2013 21:21:09
Inte helt lätt att hålla hur många ställen som helst uppdaterade men jag ska bättra mig, tror jag.

  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post267

Om att värna miljövärden.

ÖvrigtSkapad av Ingemar basth lör, september 01, 2012 12:02:04
Det har under senare tid varit hett kring Nordkalk och dess kommande brytning på Gotland. Jag förstår dem som vill ha jobb och jag förstår de som vill ha en orörd miljö för kommande generationer.
En professor på KTH i nationalekonomi har räknat ut att det inte är så bra. En annan i samma stad, säger att vattenbrist finns trots att den geologiska undersökningen säger annat. Som stadigt varje sommar vistandes i dessa trakter håller jag nog med professorn som säger vattenbrist. Undersökningen som det senare beslutet vilar på är till stora delar betald av Nordkalk?

Ett synnerligen ruttet ärende på många sätt. Verksjuristen har möjligen aldrig funderat jävsrisk nähhhäääää... Ser man hur de i intervjuade beter sig inför kameran så framgår professorn från KTH som lugnet själv. Att dessutom som dåvarande miljöminister Carlgren gjorde en lagändring som entydigt gynnar industrin är regelvidrigt. Men centern är ju numera mer Stureplan än landsbygd,tyvärr..

Jag kommer ihåg när frågan var uppe och just ändringen gjordes och den kritik som då framfördes mot att detta öppnar för hänsynslös exploatering. Carlgren dåvarande minister vill inte svara på de besvärliga frågorna. Jag förstår varför.. Länstyrelsens handläggare på Ön verkar vara en kämpe han utsätts säkert för allehanda försök till torpederingar...

Jag tycker stoppa nu, invänta den överprövning som kommer,,, varför i hela världen kan inte Nordkalk vänta lite...nähhhääää de har ju rätt, just nu i alla fall, men vad händer om de får fel???

Nåväl här finns svd som har lite material och debatt

Nedan TV4 och kalla fakta som har ett reportage om det hela...

  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post266
Nästa »