Ingemar Basth bloggar

Ingemar Basth bloggar

Om politik bland annat

Bloggen tar upp lite av varje under olika ämnen. Mest politik och en grön sådan.
Lite länkar: mpulricehamn, mp i Ulricehamn på Facebook,

Om fastighetsskatt

SkatterSkapad av Ingemar basth tor, februari 18, 2010 12:36:40

smiley

I BT diskuteras fastighetsskatten följ denna länk.

Jag skrev en insändare

"Man kan ha mycket åsikter om fastighetsskatt. En sak är dock klar. Skatten i sig är mycket svår att smita ifrån till skillnad från många andra skatter.

När nuvarande regering reformerade dåvarande system fick det väldigt ojämnt utfall. Alla som tidigare utlovats noll skatt fick i många fall en "högre" kommunalt kommande avgift, De som tjänade mest på reformen var de besuttna.

Har staten verkligen råd att helt avskaffa denna skattintäkt utan att det ger något som helst negativt utfall. Jag är tveksam tillika även de nationalekonomer som år 2006 skrev ett inlägg i ämnet. Se länken nedan:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/behall-och-hoj-fastighetsskatten_354918.svd

Det är väl så att champangen tillfälligt börjar tryta lite på boplatserna Lidingö , Djursholm och andra ställen där de välbeställda huserar. Det räckte inte med en inkomstskattesänkning som i kronor flerfalt gynnade dessa grupper. Nu ska slottet och 17-rumsvillan också vara helt fritt från en rimlig skatt.

Dags att byta en regering NU!

Ingemar Basth"

  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post89

Moderatspråk om fastighetsskatt

SkatterSkapad av Ingemar basth tor, juli 31, 2008 09:46:41

Det har varit mycket snack om fastighetsskatten och det som skulle bli en sådan fantastisk sänkning blev en höjning för många. Från början så talades det om att det var en kommunal avgift men lagrådet röt rejält och sa att det är en skatt och inget annat.
Även de mest inbitna alliansbröder där också bloggaren moderaten Jan Ericsson som talat om avgift säger nu skatt. Tack för den helomvändningen. Men alliansens utspel blev inte den morot till framgång som man trodde det skulle bli. Nu försöker man lära folket att tycka om och skriver insändare. Då får man väl gå i svaromål och förhindra allt för blåa dunster......eller?..

Min insändare skickades till UT och BT

"Moderatspråk om fastighetsskatt

I UT den 29 juli så kör moderaten Jan Ericsson en liten mattelektion avseende fastighetsskatt för alla dem som röstade på alliansen och inte tycker att skatten blev lägre.

Vad han glömde,var att fastighetsägare som har ett taxeringsvärde understigande 800 000 tusen kronor får i de flesta fall högre skatt. Låt oss ta några exempel. i Karlshamn får 83 procent högre skatt. I karlskrona 67 procent. I Ronneby 84 procent osv....

"Vid 2009 års taxering av småhus stiger taxeringsvärdena med 32 procent och som en följd av detta så kommer skatten att höjas för 58 procent av landets småhusägare. Detta framkommer i en rapport som SCB har utfört på inrådan av Villaägarna.".

I Västra Götaland stiger taxeringsvärdena med med 36 procent. Så väldigt väldigt många får en högre skatt eller var de avgift?

Vilka tjänade då storkovan på omläggningen av det som skulle bli en "låg kommunal avgift"? Jo givetvis de besuttna på Lidingö, Djursholm i Långedrag och andra rikemanskvarter som fått skattesänkningar på tiotusentals kronor. Men hav förtröstan du vanlige löntagare du har ju fått lite mer i plånboken... Synd bara att alla avgifter och kostnader stiger så hastigt. Så nettot kanske är och blir negativt.

Ingemar Basth (mp)

"

  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post48

Tack för maten

SkatterSkapad av Ingemar basth mån, juli 21, 2008 08:37:35
Tack Borg för brödet och maten även om det efter lite inflation blev ännu tommare på faten.!
Denna regering sänker skatter med raketfart. Har vi fått mer i plånboken? Javisst men samtidigt har allt blivit dyrare i vissa fall mycket dyrare. Så nettot är i många fall minus.
Sänkningarna gäller dessutom bara de som "arbetar". Alla andra och där ingår en stor grupp som heter pensionärer göre sig icke besvär. För dem är det bara att betala. Var det utanförskap som var denna regerings nyspråkliga modeord? Konstig tolkning tycker jag!

  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post45