Ingemar Basth bloggar

Ingemar Basth bloggar

Om politik bland annat

Bloggen tar upp lite av varje under olika ämnen. Mest politik och en grön sådan.
Lite länkar: mpulricehamn, mp i Ulricehamn på Facebook,

Billig kärnkraft?

EnergiSkapad av Ingemar basth lör, april 02, 2011 16:38:39

I DN idag så var det en artikel om kärnkraftsolyckan i Japan ett utdrag nedan:

"Rapporter 20 år efter olyckan visar att många människor, speciellt barn, fått köldkörtelcancer på grund av olyckan. En rapport som miljögruppen Greenpeace tog fram 2006 hävdade att cirka 60.000 människor dött i Ryssland till följd av Tjernobyl.

– Kostnaderna är gigantiska. Studier visar att år 2015 har Tjernobyl kostat världen 9.000 miljarder dollar, säger Natalia Mironova." som är en rysk kärntekniker..

Sug på summan 9000 miljarder, dollar. Den lär bli högre!

Ett intressant skolprojekt om Tjernobyl finns här.

Idag pratade jag med en person om just energi och olika energiformer. Personen sa hela tiden att vi måste ha olja och kärnkraft annars försvinner välfärden. Jag kontrade med att byta ut hydralik till eldrift i industrin, minimera faskompensering, ta bort standby i elapparater osv , i stort sett skulle ta ner det idag svenska behovet av kärnkraft till noll..

Jag talade tyvärr för döva öron,,,, men se något Fukushima kommer vi inte att få sa vederbörande.. jag försökte förklara att Forsmark hade haft en allvarlig incident som mycket väl kunde lett till en katastrof... Nä då, det var döva öron även där. Då gick jag. Övertygad om att ibland är det ingen idé att försöka övertyga......

  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post197

Energidebatt

EnergiSkapad av Ingemar basth ons, mars 30, 2011 21:14:14
Lyssna på debatten vet ja....

  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post196

Så var vi då där...

EnergiSkapad av Ingemar basth sön, mars 27, 2011 09:42:21

Somliga kallar klimathysterin en löjlig sak andra tycker den är hysterisk. Somliga gillar urankokad el så mycket att de för dem är en helt ofarlig kraftkälla. Hur man är ser på problemen så är det dock så att är man så förblindad av sin egen världsbild att man inte ser strålskadade människor eller att det faktisk är viss klimatpåverkan. är man bara att beklaga.

I Japan kommer nu kärnkraftsolyckan att skena vidare. Jag förutsätter att utrankramamarna sticker dit på stört och dyker ner i reaktorn för den är ju inte farlig eller var det bara lite? Ta med en spann och spade och gräv undan lite plutonium för lite cancer har ju ingen dött av eller?

Näe en sådan förblindad skara som man fortfarande kan ses hylla urandriven el erkänner nog aldrig att vare sig att klimatproblem finns eller att kärnkraft har mycket allvarliga långsiktigt påverkande effekter på oss människor sett över nästan oöverskådlig tid. Dags att vakna kanske? Mina tankar går till det japanska folket som lider dels av en naturkatastrof men som toppas av en på sikt kanske ännu värre härdsmälta...

  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post193

Det börjar likna ett helvete på jorden

EnergiSkapad av Ingemar basth ons, mars 16, 2011 09:34:27

Till de som gillar atomkraft så säger jag nu. Ta på en fuktig huvudduk. Köp en spann och spade och kila över till japan och hjälp till. För det har ju inte hänt så varför oroa sig.

Det finns nog inte värre utsläpp än radioaktivitet för den förstör för lång lång tid. Dags att sätta till alla klutar för att forska fram en hållbar miljövänlig energikälla och snarast. Urandriven el hör hemma på soptippen och inte i ett modernt samhälle. Mina tankar går till det Japanska folket.

  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post192

Alliansens kärnkör

EnergiSkapad av Ingemar basth tis, mars 15, 2011 21:03:29


  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post191

Så strålar vi vidare...

EnergiSkapad av Ingemar basth mån, mars 14, 2011 14:27:06

Titta på bilderna och fundera över vilken energikälla som ger mest skada på sikt avseende miljöpåverkan.

En som diskuterar energi.. titta in där och läs..

  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post190

Se en kärnkraftskramare

EnergiSkapad av Ingemar basth sön, mars 13, 2011 17:56:28
Om det nu är så himla viktigt att tänka på koldioxidutsläppen vore det inte på sin plats att tänka på strålningsutsläppen också , eller?

  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post189

Den "säkra" kärnkraften.

EnergiSkapad av Ingemar basth lör, mars 12, 2011 09:08:03

Man hör allt som oftast att den "säkra" kärnkraften är framtidens energiform hos många debattörer i energifrågor. I Fukushima Japan försöker man nu förhindra en total katastrof efter att en jordbävning skadat ett kärnkraftverk. Tänk om man inte lyckas att hantera det hela på ett säkert sätt. Men jo det var ju så sant det kan ju inte hända, eller?.

Det här är ett av de grundläggande orubbliga ideologiska ställningstaganden jag har tagit i mitt politiska liv att kärnkraft inte är en bra energiform. Det spelar ingen roll hur "säkert" vi bygger ett kärnkraftverk eftersom ett utsläpp inte är hanterbart. Händer det värsta riskerar att antingen få flytta eller kanske spärra av delar av ett land. Radiasmitta är global så ingen kan känna sig säker från cancer eller andra strålningsrelaterade sjukdomar. Till den styrande Alliansen i Sverige som är riktiga kärnkraftskramare borde Fukushima i alla fall vara en väckarklocka. Eller så säger man det kan inte hända här...Fast det vet man ju inte säkert..

Jag minns med förskräckelse BP med sin oljekatastrof. Tänk om det hade varit radioaktivt utsläpp i stället? Vi måste inrikta all tillgänglig forskning för att lösa de kommande problem vi har med att dels generera energi hållbart. Dessutom se till att energi används så effektivt som möjligt. Snart kanske det är ett kärnkraftverk nära dig som lyfter på hatten och "kontrollerat" släppper ut ett litet moln med radikativ ånga innan härden smälter samman. Fast det var ju klart det kan ju inte hända fast det har hänt. Jag säger byt energisystem nu innan en kärnkraftsolycka totalhaverar delar av den delade livsvärld vi alla delar, innan det är för sent.

Ingemar Basth mp

  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post187
Nästa »