Ingemar Basth bloggar

Ingemar Basth bloggar

Om politik bland annat

Bloggen tar upp lite av varje under olika ämnen. Mest politik och en grön sådan.
Lite länkar: mpulricehamn, mp i Ulricehamn på Facebook,

Om Ulricehamns ekonomiska situation

Lokal politikSkapad av Ingemar basth lör, oktober 22, 2011 18:30:11
Det har förekommit att olika saker ställs emot varandra och at vissa inte får vara med på tåget. I UT den 20 oktober så ser man att kommunens ekonomi inte är bra på grund av flera saker.. Detta har man kunnat förutse länge. (om man velat se det )

Ekonomichefen har sagt sitt ett antal politiker tillika även jag har också sagt att en balanserad investeringstakt är att föredra. Och så kommer nu dessutom revisorerna och säger att det inte är bra..

Jag skrev ett debattinlägg...

"Ulricehamn en ekonomisk utförsbacke

Jag blir minst sagt upprörd!. Ulricehamns kommun har nu slut på pengar. Under en längre tid har ekonomiska problem som jag och kommunens ekonomichef ett flertal gånger varnat för nu kommit i dagen.

Trots detta kör man projekt som är ”självklara” att göra på grund av bland annat vägbyggen. Må så vara men sett ur ett mer återhållsamt förhållningssätt så anser jag nog att om kommunen ska bli livskraftig så ska man satsa på bland annat kommunal basservice och dess utförande.

För några veckor sedan var jag på ett föräldramöte på Stenbocksskolan. Där informerades man om att 8 lärare delade på en dator. För den som är insatt i den nya skollagen så inser man snart att detta är en mycket pressad arbetssituation då dokumentation och uppföljning numera ska göras än mer noggrant än tidigare. Vore inte detta något att fixa till snarast och en högprioriterad fråga inom kommunens verksamhetsområde?

I min värld satsar man kommunala medel på basverksamheter och ser till att ha en vettig budgetfördelning.Ett förslag som ofta förts fram i den kommunala debatten för att få till en bra ekonomi för investeringar är att man ska sälja ut exempelvis de kommunala bolag som är tillgångar inom kommunen. Mycket dumheter har man hört. Först ska vi kommunmedborgare gemensamt finansiera för att sedan bli av med det vi varit med om att bygga upp. I den debatt som förts har bland annat moderaterna pratat för att sälja ut kommunal egendom. Det tycker jag inte är en bra idé.

Så nu står vi då här. Vidlyftiga investeringar ger kommunen en kommande risk för betydande underskott. Det innan ens ordet driftskostnader kommit ned i bilden.Som Ulricehamnare vill jag ha en bra skola värd namnet. Goda möjligheter till att utöva idrott, ett nytt fräscht bibliotek, en ridanläggning byggd och projekterad utifrån ett kommande vägbygge, en rimlig finansiering för en flytt av reningsverket är också något som står på agendan. Frågan är vad vi ska proritera och hur det ska finansieras? Vad tycker ni Ulricehamnare egentligen?

Som exempel på att tycka till. Förra lördagen var jag och några till ute på en ”biblioteksvandring” i staden där vem som hade lust att vara med kunde tycka till om ett nytt bibliotek. Finns det ens en krona till en biblioteksinvestering idag?

Under en lång tid har jag som politiker föreslagit skattehöjningar. Då har man negligerats och förlöljligats. Nu är det nog dags att ta tjuren vid hornen. Antingen så ser vi till att finasiera rätt sak på rätt sätt utan att sälja de tillgångar vi gemensamt äger. För vad ska vi sälja nästa gång då båset är tomt? Framförallt, vad tycker vi är viktigt?

Ingemar Basth (mp)"

Vad tycker du?

  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post230