Ingemar Basth bloggar

Ingemar Basth bloggar

Om politik bland annat

Bloggen tar upp lite av varje under olika ämnen. Mest politik och en grön sådan.
Lite länkar: mpulricehamn, mp i Ulricehamn på Facebook,

Regeringen har totalt tappat all kontroll, vett och sans

UtbildningsfrågorSkapad av Ingemar basth fre, april 06, 2012 15:01:35

I skolvärlden tas det nu upp all den kritik mot betyg och legitimationer plus lite till som denna regering totalt tappat bort och som de nu flyr ifrån... jag skrev en kommentar till artikeln i skolvärlden...

Nedan artikeln och min kommentar

"Lärarna kommer att ha tillräckligt stöd”

Publicerad: 2012-04-05

Riksdagens beslut att snabba på ett fullständigt betygsstöd inför höstens nya betygssystem har hittills inte lett till konkreta åtgärder.

Den 29 mars fattade riksdagen beslut att regeringen ska se till att lärarna skyndsamt får tillgång till ett fullständigt bedömningsstöd för den nya betygsskalan, som införs fullt ut i höst. Statssekreteraren Bertil Östberg på utbildningsdepartementet planerar inga konkreta åtgärder eller ytterligare resurser till Skolverket, som tar fram beslutsstöden.

– Det mesta finns nu och en del kommer inom kort eller i höst. Vår bedömning är att med det material som finns nu kommer lärarna att ha tillräckligt stöd, säger han till Skolvärlden.se.

Är det här ett ”luftbeslut” utan effekt?

– Vi får ju titta på det, men Skolverket jobbar på med det här. Det är klart att man ska titta på vad vi ytterst kan göra, men det som kommer nu till våren är kanske 30-40 olika stödmaterial, det finns väldigt många stöd redan nu och det kommer mängder redan i höst. Det finns alltid anledning att fundera över om det är tillräckligt, men vi bedömer att läget är rätt så gott.

Flera lärare har uttryckt att tiden är för knapp att sätta sig in i det nya betygssystemet, som har sex steg från A till F och ska användas från årskurs 6.

Kom riksdagsbeslutet lite för sent?

– Det är klart att det kommit lite sent. Det är klart att det vore bra om det stöd som kommer i april maj kommit ett par månader tidigare, men det mesta stödmaterialet finns redan, säger Bertil Östberg.

Synnöve Almer

synnove.almer@skolvarlden.se"

Ingemar Basth 2012-04-06 10:27.

Det nya betygssystemet är ett skämt! De matriser som jag tittat på är på de olika stegen e, c, a är förvillande lika i ett flertal ämnen och i många fall precis lika! Just det, PRECIS LIKA, ORDAGRANT!

Dessutom ska man då som lärare göra en bedömning utifrån detta till mellanstegen d och b. jag bara undrar hur då? De som hållit kurser i bedömning svettas rejält då man ställer de obekväma frågorna.

Ett vanligt försöka rädda läget uttryck är att läraren ska utnyttja sin professonalism... jag smäller banne mig av...

Hur i hela friden ska man kunna göra en skillnad i sin bedömning om texten är identisk. har skolverket kört copycatmetoden för att hinna få fram s.k stöd?

Släng skiten, stäng skolverket, fota ut ministermajoren och se till att göra om och gör rätt. Mitt förtroende för den svenska skolan är just för tillfället under noll....

Ingemar Basth

Gymnasielärare som just nu för tillfället gör något helt annat...som tur är...

  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post256