Ingemar Basth bloggar

Ingemar Basth bloggar

Om politik bland annat

Bloggen tar upp lite av varje under olika ämnen. Mest politik och en grön sådan.
Lite länkar: mpulricehamn, mp i Ulricehamn på Facebook,

Privatisera bilprovningen

ÖvrigtSkapad av Ingemar basth sön, juli 15, 2012 09:47:59
Så var det då dags att i panik privatisera bilprovningen innan ruffelregeringen Reinfeldt troligen förlorar nästa val. Affären har ett upplägg väldigt nära avancerad skatteplanering och på gränsen till ett ekobrott mot de svenska skattebetalarna. Jag skrev ett längre inlägg;

Länk till SVD: Om bilprovningen

Länk till flera inlägg

"Regeringen privatiserar friskt. Nu vill man öka konkurensen ytterligare genom att privatisera bilbesiktningen. Konkurrens är bra resonerar man. Jaha,så bra då. Om Man tittar på de privatiseringar som gjorts Apoteket, SJ, Vattenfall osv är det ju inte några vidare värst lyckade operationer precis. Det kan nog inte den mest inbitne privatiseringsivrare ens med skygglappar påstå. Det enda som man till dags dato vet, är att det kommer att bli dyrare. Det visar all tillgänglig data som finns.

Ser man på bilprovningen som verksamhet så är rörelseresultatet för 2011 147 miljoner och vinsten 96 miljoner. Priset för cirka 70 procent av verksamheten blev 375 miljoner. Affären är upplagd så att ett delvis Cypernägt bolag lånar köpeskillingen av bilprovningen. På gränsen till skämmigt enligt min mening. Köparen köper ett bolag med en fast kundbas där valfriheten inte är helt lätt att sätt i verket. Vem åker runt och letar besiktningsmöjlighet? Jo de som bor i storstäder, kanske. De boende på landsbygden lär inte få speciellt många valmöjligheter, det säger dessutom köparen Opus att så blir fallet.

Nu börjar det nog även hos den mest ointresserade av ekonomi och privatisering börja ställas en hel del frågor. Säljs alla stationer? Nej bara i huvudsak de som är lönande. Kommer det att bli billigare? Nej tyvärr, ingen privatisering av denna verksamhet har visat det. Blir det nu möjligt att boka fler s.k obekväma tider? Ja men det har gått att boka kvällstider och helgtider sedan länge på flera stationer. Är det i dag långa köer? Nej gå in på nätet och titta runt. Det finns ofta en tid dagen efter dagens datum eller ofta samma dag. Blir det billigare? Nej, köparen Opus säger i dagens industri att de sämsta tiderna kommer att prissättas lägre, de bästa högre. Inget om lägre pris således.

Kommer det att byggas fler stationer? Knappast eftersom så få var ointresserade av denna affär är det troligare att stationer försvinner. Vilka stationer blir kvar hos staten? De som skattebetalarna finansierar och som inte går runt. Är det risk för ett nytt Carema? Ja, alla ingredienser finns. Varför hemligstämplat upplägg? Tänk själv. Varför uttalar sig inte ansvarig minister? Ja vad kan det bero på?

Så varför privatiserar man då denna verksamhet som vi skattebetalare betalat och byggt upp till ett reapris och till ett hemligstämplat upplägg där risken för en flytt av verksamheten till ett skatteparadis är uppenbar? Ideologi helt enkelt, inget annat. Det viktiga är inte verksamheten utan att det är privat. Tänk på det vid nästa val. Ställer du upp på denna typ av affärer.? Tycker du att det är bra? Det tycker inte jag!

Ingemar Basth MP

"

  • Kommentarer(0)//blogg.ingemarbasth.se/#post260