Ingemar Basth bloggar

Ingemar Basth bloggar

Om politik bland annat

Bloggen tar upp lite av varje under olika ämnen. Mest politik och en grön sådan.
Lite länkar: mpulricehamn, mp i Ulricehamn på Facebook,

ICAmaxi

Lokal politikSkapad av Ingemar basth fre, juni 28, 2013 21:37:41
Så har då fullmäktige debatterat en etablering av ett handelscentrum. Alla var för utom miljöpartiet som läst läxan noga. Varför emot? Jo det material som finns om liknande satsningar i lika stora kommuner har inte varit någon höjdare.

Det lokala handlarlivet har tagit stryk och det har lett till butiksnedläggningar. Inte då säger våra egna kommunpolitiker som uppenbarligen har massor med gediget material som visar på motsatsen gömt i någon byrålåda. Konstigt att de inte visar vad de har för det kan väl aldrig vara så att det inte finns...hmmm. jag tror det senare.


se debatten här


Läs om det i Ulricehamns tidning


Jag skrev en insändare efter att det avhandlats:

"En underlig dans om ICA-biblioteket

Så togs då beslutet i kommunfullmäktige med en förkrossande majoritet att ICA ska få etablera en handelsplats ute i Ubbarp. Trots att det fanns mängder med intressanta motargument så var det inte så speciellt många som brydde sig om det bland storallianspolitikerna. Bland de som var för, så sa en politiker att en forskare från Borås sagt att det inte skulle vara negativt för Ulricehamns handel. Den forskaren har såvitt jag kan se inte mycket på fötterna inom området om man läser vederbörandes avhandlingar som handlar om tämligen annorlunda ting än etableringar av köpcentra och butiker.

Jämfört den panel som var på folkets hus ifråga om samlad kunskap inom etableringar så vägde etableringsförespråkarna lätt under debatten. Gång på gång, då det framfördes kritik mot att siffror inte stämde, avtal var luddiga så kommenterades det med att. - Jag litar på de kommunala tjänstemännen som svar på frågan. Jag måste då ställa motfrågan, varför då? Är tjänstemännen ofelbara? Gör de alltid rätt? Tydligen enligt Ulricehamns kommunledning i alla fall.

I debatten gjordes jämförelser med kommuner där det gått bra att externetablera handelshus bland annat i Linköping. Men Linköping har över 100 000 tusen invånare. Som panelen sa i Folkets hus, Ulricehamn är en för liten kommun för dylika experiment. Lyssnade inte våra folkvalda på vad de sa? Tydligen inte. Är man villig at betala priset om det går åt skogen? På den frågan inget svar.

En politiker som gillade ICA.s handelshus sa att den forskning som det hänvisas till gäller köpcentrum. Det är i alla fel på många sätt då jag och några till diskuterat frågan med betydligt fler insatta personer om olika typer av externetableringar, än bara den expertpanel som var i folkets hus för en tid sedan. Illa är det att inte fler beslutande politiker läst på läxan. Varför gör man inte det? Vill man inte? Kan man inte?

Alla har ju varit för från början hördes också i debatten. Javisst, men ska man inte kunna ändra sig om ny kunskap tillkommer? Tänk om man hanterade utbildningsfrågor på samma sätt. Vi har bestämt det här så nu gäller det oavsett vad som framkommer.

Det som är glasklart är att siffrorna lämnar mycket i övrigt att önska och att det inte är så klart med vad som ska göras av vem och till vilket pris. Vidare så kan markpriset diskuteras. En saneringskostnad som tas upp, i avtalet är att kommunen ska stå för en bilverkstads sanering emedan ICA ska stå för resten. På frågan om varför, så skulle bilverkstaden bara kosta två tusen kronor att sanera. Men varför kan då inte ICA ta det också? Visst är det ytterligt underligt, eller?

Jag tycker det är mycket olyckligt att blanda en fråga om ett bibliotek med privata företagares intressen och ta beslut i fel ordning. För nu kräver avtalet att t.ex alla kommunala planbeslut med automatik glider igenom utan problem.

Det är också tråkigt att vårt kommande bibliotek på så många sätt blandas in i ett politiskt spel. När man som det ser ut, med annan kunskap kunde byggt det både billigare och bättre, än vad man kan ana i ett worst case scenario där skattebetalarna får stå för notan.

Ingemar Basth (mp)

"

  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Följande XHTML-taggar är tillåtna: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS-mallar och Javascript är inte tillåtna.